Ríbezle

9 položiek celkom
jonker 1
€10

RÍBEZĽA JONKHEER VAN TETS  je skorá červená ríbezla šťavnatá, tmavočervená, s príjemnou jemne kyslou chuťou a vysokou výťažnosťou šťavy.

Kód: 520
rovada krik
€10

Ríbezľa Rovada má veľké, žiarivo červené bobule, ktoré sú pevné a majú sladkokyslú chuť. Je ideálna na priamu konzumáciu, mrazenie, alebo na výrobu želé. 

Kód: 774
versa
€10

Ribezľa Versailský biely - jej plody majú tenkú, ale pevnú šupku a šťavnatú, sladkú dužinu s príjemnou korenistou arómou . Dozrieva v strede až koncom júna.

Kód: 781
Tiatania
€10

Titania je najúrodnejšia čierna ríbezľa zo všetkých odrôd, vyniká vysokým potenciálom úrodnosti a veľmi dobrým zdravotným stavom, dá sa pestovať aj bez postrekov

Kód: 523
versa
€16

Ribezľa Versailský biely - jej plody majú tenkú, ale pevnú šupku a šťavnatú, sladkú dužinu s príjemnou korenistou arómou . Dozrieva v strede až koncom júna.

Kód: 780
jonker 1
€16

RÍBEZĽA JONKHEER VAN TETS  je skorá červená ríbezla šťavnatá, tmavočervená, s príjemnou jemne kyslou chuťou a vysokou výťažnosťou šťavy.

Kód: 606
rovada strom
€16

Ríbezľa Rovada má veľké, žiarivo červené bobule, ktoré sú pevné a majú sladkokyslú chuť. Je ideálna na priamu konzumáciu, mrazenie, alebo na výrobu želé. 

Kód: 775
lubava
€16

Ríbezľa 'Lubawa' - je stredne skorá, krásne  ružová netradičná odroda s veľkými bobuľami v dlhých strapcoch.

Kód: 649
Tiatania
€16

Titania je najúrodnejšia čierna ríbezľa zo všetkých odrôd, vyniká vysokým potenciálom úrodnosti a veľmi dobrým zdravotným stavom, dá sa pestovať aj bez postrekov

Kód: 605

Ríbezľa je ovocný krík, ktorý patrí do rodu Ribes a je veľmi obľúbený v záhradách a na farmách pre svoje chutné, kyslé až sladké plody, ktoré sa používajú na rôzne kulinárske účely. Ríbezle môžu byť červené, čierne alebo biele, pričom každá farba má svoje špecifické vlastnosti.

1. Plody:

  • Červené ríbezle: Plody sú jasne červené, malé a guľaté. Majú výrazne kyslú chuť, ktorá je osviežujúca a vyvážená. Sú obľúbené v sladkých dezertoch, džemoch, kompótoch, šťavách a likéroch.
  • Čierne ríbezle: Plody sú tmavo fialové až čierne a majú výrazne kyslú, ale aromatickú chuť. Sú bohaté na vitamín C a antioxidanty, často sa používajú na výrobu džemov, štiav, sirupov a vín.
  • Biele ríbezle: Plody sú svetlé, bledozelené až žlté, s menej výraznou kyslosťou v porovnaní s červenými a čiernymi ríbezľami. Sú sladšie a menej kyslé, používajú sa najmä na prípravu džemov alebo do ovocných šalátov.

2. Kríky:

Ríbezle rastú na kríkoch, ktoré sú stredne vysoké (asi 1 až 1,5 metra) a majú drevnaté vetvy s tŕňmi (v prípade niektorých odrôd). Listy sú zväčša zúbkované a dlanité. Ríbezle sú veľmi mrazuvzdorné a môžu rásť v rôznych pôdnych podmienkach, aj keď preferujú vlhké, priepustné a mierne kyslé pôdy. Ríbezle znesú polotieň, ale najlepšie sa im darí na slnečných miestach.

3. Úroda:

Plody ríbezlí dozrievajú v lete, zvyčajne v júli až auguste. Plody sú zberateľné postupne, takže zber môže trvať niekoľko týždňov. Ríbezle sú veľmi produktívne a na jednom kríku sa dá zbierať veľké množstvo plodov.

4. Odolnosť:

Ríbezle sú veľmi odolné voči mrazom a dokážu prežiť aj v chladnejších klimatických podmienkach. Taktiež sa dobre prispôsobujú rôznym pôdnym podmienkam, aj keď najlepšie rastú na kyslých alebo neutrálne kyslých pôdach. Sú odolné voči mnohým chorobám a škodcom, ale niekedy môžu byť napadnuté múčnatkou, ak nie je zabezpečená správna starostlivosť.

5. Použitie:

Plody ríbezlí sú veľmi univerzálne a dajú sa využiť v mnohých receptoch:

  • Kulinárske využitie: Používajú sa na prípravu džemov, štiav, sirupov, likérov, ale aj na pečenie koláčov, tort a dezertov.
  • Zdravotné využitie: Ríbezle sú bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Majú výborné účinky na imunitný systém, zdravie srdca a trávenie.

Ríbezľa je veľmi obľúbená a hodnotná rastlina, ktorá je nielen výborná na konzumáciu, ale aj odolná a nenáročná na pestovanie, čo z nej robí skvelú voľbu do každého záhrady.

doručenie
Rýchle doručenie
na akúkoľvek adresu v rámci celého Slovenska